La Bola

Un experiment de flash-mob surrealista. 
Inspirat per Improv Everywhere, en col·laboració amb Enmedio.

La idea de La Bola va sorgir després d'una sèrie de tallers proposats pel grup d'Enmedio. Inicialment des de The Influencers vam suggerir experimentar amb les mateixes regles de Improv Everywhere i fer que el suposat "missatge" de l'acció fos obert i es generés a través del xoc imprevisible entre la rutina i uns simples gestos coordinats de molta gen.

Però el grup anònim que es va reunir en Enmedio va voler anar més enllà i definir un objectiu més ambiciós: realitzar una acció sorpresa i al mateix temps transmetre un missatge. Així va sorgir la idea de "fer la bola". En poques paraules, la "bola" seria caminar i pegant-se un a un altre començar un moviment circular com de remolí, sense perdre mai el contacte amb els altres. Tan sobtadament com s'havia format, la "bola" es dissoldria, sense cap senyal aparent, ni veus, ni comentaris, com si fos la cosa més natural del món. Una vegada dissolta, la "bola" de sobte es tornaria a formar 2 i 3 vegades més amb una altra gent i de forma espontània es convidarien als vianants a unir-se. Podria semblar un joc innocent de teatre invisible, si no fos que el lloc establert per a l'acció era el Portal de l'Àngel, la principal àrea comercial del centre de Barcelona, un dissabte a la tarda, en ple furor de shopping. En realitat, ningú sabia el que ocorreria. I menys quan l'assaig general seria la mateixa acció, "one shot" sense possibilitat d'error.

Cada membre del grup convocaria almenys 3 amics. The Influencers ho va anunciar al públic del festival i va convocar a uns periodistes, amb la consigna que no hauria d'aparèixer cap càmera o micròfon, segons les regles bàsiques que sempre segueixen Improv Everywhere. El dia de l'acció hi havia 3 punts de trobada i un minut exacte per començar. D'altra banda, en la munió ningú sabia els qui eren els participants, els qui els periodistes, els qui els "organitzadors" i els qui es dedicaven simplement a l'esport de la compra.

El resultat va ser un caos. Però quant a caos, va superar totes les expectatives.

La "bola" en si va funcionar durant els primers segons: de sobte la gent es va quedar misteriosament enganxada uns amb uns altres i va començar a moure's, però d'una forma tan maldestra que el que es va generar va ser un gegantesc embús en el centre neuràlgic del shopping del dissabte. El cos estrany de la Bola pulsava, atraient i expulsant cossos de l'ull de l'huracà d'una forma aparentment incomprensible fins i tot per als participants. Al seu al voltant, van començar a aixecar-se mans, mòbils i alguna càmera i en pocs segons va començar a córrer la veu que hi havia algun famós passejant entre la gent. La gent buscava, s'apropava i com més ho feia menys calia veure. Va ser llavors quan els no participants van participar i van contribuir a l'ona expansiva de la Bola com en un moviment d'arts marcials, que utilitza la pròpia força de l'enemic per assestar-li el cop final. Va ser totalment imprevist, caòtic, absurd, ràpid, ingovernable, indocumentable.